Selasa, 11 Oktober 2011

Kiri dan Kanan

Allah mencipta manusia cukup lengkap. Ada dua tangan, iaitu kiri dan kanan. Ada dua kaki, iaitu kiri dan kanan. Segalanya berpasangan. Otak juga ada otak kiri dan kanan. Tetapi kenapa hati hanya satu.
Allah menyuruh kita berfikir.
Ketika kaki kiriku sakit kerana diserang gaut, barulah aku menyedari betapa kiri dan kanan saling perlu memerlukan. Sukarnya berjalan dengan sebelah kaki sahaja. Terpaksa pula mendapat bantuan tongkat. Itu pun bukan boleh menyelesaikan masalah. Segala-galanya menyebabkan pergerakan kita terhad. Hendak ke bilik air, hendak solat dan hendak memandu juga ada masalah.
Tubuh manusia ibarat sebuah kerajaan. Hati ibarat perlembagaan. Kaki kiri dan kaki kanan, tangan kiri dan tangan kanan, mata kiri dan mata kanan, telinga kiri dan telinga kanan, jantung kiri dan jantung kanan adalah ibarat rakyat yang dapat membantu pergerakan tubuh kita. Kiri dan kanan saling membantu bukan saling bertingkah. Tangan kanan tidak boleh menidakkan peranan tangan kanan. Ada beberapa pekerjaan yang perlukan bantuan kedua-dua tangan seperti mengangkat batu yang berat hanya boleh dilakukan dengan kedua-dua belah tangan.
Peranan kaki pula untuk bergerak. Kita mungkin ingin menuju ke suatu destinasi atas arahan otak dan hati. Oleh itu kaki kiri dan kanan akan melangkah. Dengan sebelah kaki sahaja mungkin kita akan menghadapi masalah untuk mencapai tujuan.
Begitulah pentingnya kiri dan kanan. Soalnya mengapa kita tidak pernah mengambil iktibar dari wujudnya diri kita sendiri?

Tidak ada komentar: