Minggu, 11 Desember 2011

Melayu

Seorang teman saya berkali-kali menyatakan bahawa ‘Melayu’ akan rugi jika UMNO atau BN kalah dalam pilihan raya kali ini. Begitulah, saya kira ramai orang Melayu yang akan berasa gerun jika pembangkang memenangi pilihan raya. Mereka sering merujuk Pulau Pinang yang dikuasai DAP kerana DAP adalah parti orang-orang Cina. Sebelum ini Pulau Pinang di kuasai Gerakan,juga adalah parti orang Cina tetapi orang Melayu tidak berasa khuatir kerana Gerakan adalah rakan UMNO dalam Barisan.
Saya tidak berhajat untuk menjejerkan keburukan yang sering dilaungkan terhadap kerajaan Pulau Pinang itu yang dikatakan tidak menyebelahi Melayu. Orang Melayu semakin terpinggir di Pulau Pinang. Malah ada yang berkata Pulau Pinang akan jadi Singgapura kedua.
Persoalannya benarkah Melayu akan terbela di tangan Melayu sendiri? Kita melihat bagaimana survival orang Melayu sejak merdeka terutama dalam perjuangan untuk membaiki tabung ekonomi dan juga kecemerlangan dalam pendidikan. Memang ada usaha kerajaan untuk membantu bumiputera Melayu, tetapi peratusnya masih di bawah 30%. Hakikatnya Melayu masih ketinggalan. Tanah-tanah orang Melayu semakin banyak terjual, perniagaan orang-orang Melayu banyak yang kecundang dan gulung tikar. Lihat sahaja bangunan-bangunan perniagaan, berapa banyakkah bangunan perniagaan orang Melayu?
Melayu juga kalah dalam pendidikan. Anak-anak Melayu ramai yang tercicir. Mereka juga tidak mendapat pekerjaan yang baik. Kalau di kilang hanya menjadi buruh sahaja. Jadi ramailah yang mengganggur. Ramailah yang terlibat dalam gejala sosial. Sebab itu lebih ramai nak-anak Melayu yang terlibat dalam gejala penagihan dadah, merempit, meragut dan mencuri. Anak-anak Melayu juga sering dikaitkan dengan dunia hiburan dan melepak.
Orang Melayu hanya terselamat kerana masih memegang tampuk pemerintah. Mereka juga banyak memegang pelbagai jawatan dalam perkhidmatan awam. Daripada Pengarah, Pegawai Kanan dan penjawat awam sampailah kepada jawatan sekecil-kecilnya adalah terdiri daripada orang Melayu. Mereka inilah yang masih kelihatan tinggal di rumah-rumah mewah dan sederhana. Selain itu, terdapat juga sebilangan orang Melayu yang mendapat habuan kerana projek-projek kerajaan yang banyak memberikan keutamaan kepada kontrekter Melayu. Mereka inilah yang berasa bahawa jika UMNO kalah peluang-peluang ini lambat laun akan terhakis daripada ribaan orang Melayu. Sedangkan sekarang ini pun, baik MCA, Gerakan dan DAP tidak henti-henti mendesak kerajaan agar terus membuka peluang yang selama ini hanya diberikan kepada orang Melayu.
Kesilapan kita kerana terlalu ‘melayu’. Kita harus bijaksana dalam menghuraikan siapakah ‘melayu’ dalam sebuah negara pelbagai kaum. Melayu bukan sebagai salah satu unit kaum di negara ini. Melayu mempunyai sejarah pemunya/pemilik kepada tanah yang dulu dikenali sebagai Tanah Melayu. Melayu bukanlah pendatang. Kita bukan pendatang dari Indonesia, seperti Cina yang datang dari negara Cina dan India pendatang dari negara India. Ketika Indonesia, termasuk Jawa dan Sumatera ada pemerintah sebelum kuasa barat mengganas, Tanah Melayu juga sudah ada kerajaan seperti di Melaka, Johor, Pahang, Perak, Kedah, Kelantan, terangganu dan Patani. Kita kaum Melayu seperti kaum Ansar di Madinah yang merelakan kaum muhajirin dari Makah untuk sama-sama membangun Madinah. Begitulah kita berharap orang Cina dan India akan sama-sama membangun Malaysia. Malangnya muhajirin di Madinah adalah orang-orang Islam, sedangkan muhajirin di Malaysia adalah orang Cina dan India yang masih kuat berpegang kepada fikir dan budaya asal mereka.
Sudah seharusnya Melayu ini menjadi teras dalam semua kehidupan baru di Malaysia. Kita sanggup membuang Tanah Melayu lalu menggantikannya dengan Malaysia. Banyak yang berkaitan ‘Melayu’ telah dipadam untuk memberi kesan kesepakatan kepada kaum-kaum lain. Hingga hak-hak bumiputera juga akhirnya hanya tinggal nama. Melayu seperti tidak punya hak lagi di bumi sendiri. Apakah kerana selama ini Melayu terlalu pemurah. Melayu terlalu bertolak ansur.

2 komentar:

Rusdi Abd Rahman mengatakan...

Tn. Hj.,
Saya tetap berkunjung dan membaca entri dalam blog Tn. Hj. walaupun banyak juga nukilan @ tulisan Tn. Hj. terkandung dalam FB. Teruskan nukilan Tn. Hj.

Melihat Kesunyataan mengatakan...

Terima kasih En. Rusdi kerana masih sudi membaca nukilan saya yang tidak sepertinya ini.