Senin, 17 November 2008

Pemergian Seorang Teman

Pada mulanya saya menerima SMS dari seseorang yang memaklumkan bahawa YM Ungku Zaman telah meninggal dunia. Tak lama kemudian telefon berdering. Kali ini daripada balu Allahyarham, Pn. Hasimah sendiri memaklumkan bahawa suaminya telah menghembuskan nafas hari ini di IJN Kuala Lumpur. Saya meminta dia banyak-banyak bersabar atas kehilangan suaminya itu. Saya sendiri memang rapat dengan Allahyarham. Beliau adalah rakan seperjuangan dalam Persatuan Penulis Johor (PPJ) dan juga penulisan. Ungku Zaman seorang yang begitu komited dengan dunia penulisan. Hingga di saat akhir masih sempat menyiapkan sebuah buku biografi Dato’ Othman Saat. Beliau ketika itu sangat uzur, tetapi semangatnya kuat. Badannya kelihat susut dan pergerakannya sudah mula terhad. Saya masih sempat menghadiri majlis nikah anak bungsunya di Masjid Abu Bakar dan juga kemudiannya menghadiri majlis sambutan perkahwinan anaknya itu yang diadakan di Hotel Seri Malaysia. Selepas itu dia khabarnya telah berangkat ke IJN untuk pembedahan jantung. Selepas itu saya tidak mendengar khabarnya lagi, hinggalah semalam apabila isterinya sendiri memaklumkan bahawa Ungku Zaman telah pulang ke rahmatullah.

Pagi tadi saya sempat sembahyang jenazahnya di Masjid Abu Bakar. Jenazah dikebumikan selepas solat zohor. Saya dan beberapa orang kaki tangan Yayasan Warisan menunggu di masjid sejak jam 11 lagi. Kami sempat baca surah Yasin dan baca tahlil.
Hujan mula turun. Ketika jenazah dibawa ke perkuburan pun hujan masih turun dengan lebat. Saya sempat berjumpa dengan YM Ungku Maimunah, adik kepada aruah. Katanya dia masih di UKM, dulu pernah bertuags di New Zealand. Saya sempat perkenalkan dengan Datok Ishak.

Tidak ada komentar: