Jumat, 19 November 2010

Tentang Kebenaran


Bukan semua orang dapat menilai sesuatu perkara itu dengan saksama. Saksama di sini bermaksud hemat atau teliti (Lihat Kamus Dewan). Untuk itu penilaian kita harusnya objektif, tidak dipengaruhi oleh emosi. Penilaian biasanya diikuti dengan tindakan. Sering kita dapati ada orang yang bertindak hanya berdasarkan penilaian mengikut emosi, bias pada kaum atau bangsa, pada perkaitan kawan atau persaudaraan. Bila berlaku penilaian begitu sudah tentu tindakan kita biasanya tidak adil dan bersalahan jika dilihat dari sudut kebenaran. Penilaian berdasarkan ‘kebenaran’ seharusnya bebas dari pengaruh yang saya sebutkan tadi.

Kebenaran ‘Kotak’

Dalam sebuah bengkel, seorang moderatur berdiri ditengah-tengah empat kumpulan. Dia memegang sebuah kotak besar. Keempat-empat kumpulan berada di empat bahagian kotak yang mempunyai 4 warna. Kumpulan A menyatakan kotak itu berwarna putih. Kumpulan B pula menyatakan kota itu berwarna biru. C pula menyatakan kotak itu berwarna hitam manakala kumpulan D menyatakan kotak itu berwarna merah. Sebenarnya semuanya menyatakan hal yang benar kerana mereka melihat dari arah dan sudut di mana mereka berada.Untuk itu masing-masing pihak tidak perlu menyalahkan yang lain. Titik persamaan hanya boleh diselesaikan melalui kesepakatan. Yang pertama, kesemua kumpulan cuba beredar dari tempat masing-masing dan melihat kotak itu dari keempat-empat sudut. Sudah tentu selepas itu mereka akan menyatakan bahawa kotak itu mempunyai empat warna yang berbeza dari empat arah pandangan. Kesepakatan juga boleh dibuat untuk menukar warna kotak itu supaya mempunyai satu warna sahaja. Mungkin hal ini agak sukar kerana melibatkan citarasa. Mungkin setiap kumpulan akan mempertahnkan warna kumpulan masing-masing. Di sinilah perlu pemilihan secara demokrasi.


Kebenaran Kaabah

Kebenaran Kaabah adalah kebenaran yang mempunyai satu sahaja tujuan, iaitu kebenaran untuk beribadah kepada Allah. Kaabah yang mempunyai 4 petak tetapi tidak dibezakan dengan warna yang berbeza. Dari sudut dan arah manapun kita berada warnanya tetap sama. Kita diminta untuk tawaf berkeliling kaabah. Ini bermakna kita jangan semata-mata berada disuatu sudut pandangan atau arah pendapat yang sama sahaja. Begitulah dalam hidup ini,kita seharusnya fleksibel dalam berfikir. Asasnya tentulah kebenaran Al-Quran.

Kebenaran Fatamorgana.

Ketika Siti Hajar ditinggalkan bersama anaknya Ismail di lembah Bakkah (Makkah), ada diceritakan bagaimana Siti Hajar berlari ulang alik di antara Bukit Safa dan Marwah kerana pada pandangannya semacam ada air di hujung sana. Tetapi ketika dia sampai di Bukit Marwah, tidak apa-apa. Begitu juga dia ternampak di hujung sebelah Safa ada semacam genangan air. Berlarilah dia ke sana pula. Begitulah dia semacam tertipu oleh kebenaran ‘fatamorgana’. Akibat tindakan cahaya matahari yang memantul di atas padang pasir.Dalam kehidupan kita seharian, ramai orang tertipu dengan kebenaran begini. Kita seolah-olah digambarkan akan beroleh keberuntungan jika kita melabur dalam ‘Skim Cepat Kaya’. Diperlihatkan kepada kita dalam tempoh terdekat kita akan mengaut untung yang berganda. Inilah satu contoh ‘kebenaran fatamorgana’. Janji-janji politik yang ditaburkan oleh pemimpin juga kadang-kadang hanyalah ‘fatamorgana’ dan ramai orang tertipu kerananya.

Kebenaran Ilusi

Kebenaran ‘ilusi’ adalah kebenaran yang diada-adakan. Sebenarnya bukan kebenaran, tetapi lebih kepada penipuan. Tetapi kerana disusun begitu rupa, dibantu dengan fakta-fakta yang direka-reka sehingga nampak seperti benar. Contohnya jika di hadapan kita ada seekor ‘kambing’, tetapi bila ada sepuluh orang yang bersepakat menyatakan ‘kambing’ di hadapan kita itu hanyalah seekor ‘anjing’. Mana orang lebih percaya. Tentulah kita sendiri akhirnya keliru dan ragu dengan penglihatan kita. Mungkin kita tersilap melihat ‘anjing’ yang seolah-olah ‘kambing’. Sehingga kita akur dengan pendapat sepuluh orang itu. Padahal kitalah yang benar. Kebenaran yang disembunyikan oleh sepuluh orang itu hanyalah kebenaran ‘ilusi’ sahaja. Contoh lain dapat kita ikuti dalam kisah ‘Baju Baru Raja’ yang sebenarnya raja tidak berpakaian, tetapi kerana kelicikan dua orang penipu, mereka dapat menipu raja dan seluruh rakyat negeri itu.
Biasanya orang politik sering menggunakan helah kebenaran ini untuk mencari sokongan.

Kebenaran Tersembunyi..

Ada kebenaran yang masih tersembunyi kerana kemampuan fikiran kita belum mampu menemuinya. Kebenaran pada zaman silam, misalnya pada zaman Hang Tuah tidak sama dengan kebenaran zaman ini. Kalau pada zaman itu kita bercerita tentang kenderaan ‘Kapal yang terbang membawa 500 penumpang’, tentu mereka akan menyatakan kita berbohong.
Ada kebenaran yang sebenarnya tersembunyi disebalik perkara-perkara atau kejadian yang mengelirukan sehingga kita tidak nampak ‘kebenaran’ itu. Dalam dunia serba moden ini ‘kebenaran’ sering tersembunyi di sebalik pengetahuan kita yang terhad. Ketika Nabi Muhammad S.A.W melakukan perjalanan di malam hari dari Makkah ke Baitulmukadis sebelum mikraj ke langit, dan ketika dia menceritakannya kepada kaum Quraish di Makkah, ramai yang tidak mempercayainya. Pada mereka mana mungkin Nabi melakukan sebuah perjalanan yang begitu jauh hanya dalam masa yang begitu singkat, sedangkan kabilah-kabilah yang melakukannya terpaksa mengambil masa yang begitu lama. Begitulah, kebenaran pada waktu itu masih tersembunyi kerana mereka masih belum mampu berfikir seperti kita sekarang. Pada masa ini perjalanan semakin pantas. Dari satu tempat ke satu tempat hanya mengambil masa yang singkat.

Sebuah gambar yang tertera di atas, nampak seperti corak sahaja. Percayakah kita kalau saya nyatakan bahawa dalam gambar tersebut sebenarnya adalah gambar realiti tentang seekor burung yang sedang mengepak terbang, sementara di kakinya terdapat makanan yang akan dihidangkan kepada anak-anaknya dalam sarang di bawah. Ramai yang tidak nampak, kerana ‘kebenaran’ pada gambar ini masih tersembunyi. Untuk melihatnya, kita perlu belajar cara melihat dengan betul.

2 komentar:

Rusdi Abd Rahman mengatakan...

Tuan Haji,
Sudah lama tidak menulis komen dalam entri blog ini namun tetap sering berkunjung membaca entri dalam blog Tuan Haji.
Memang banyak 'kebenaran' yang masih belum terdedah serta ada yang tidak akan terdedah sampai bila-bila.

Melihat Kesunyataan mengatakan...

Rusdi,
Sebenarnya pandang tentang 'kebenaran' ini hanyalah pendapat saya sahaja. Berdasarkan pengalaman dan bacaan selama ini. Mungkin ada kelemahannya.