Senin, 06 Desember 2010

Semangat Hijrah

Nampaknya semakin ramai yang sedar betapa tahun hijrah perlu disambut oleh orang Islam. Kerajaan sendiri menjadikan tarikh 1 Muharam setiap tahun sebagai cuti umum. Di peringkat kebangsaan pula diadakan sambutan maal hijrah dengan upacara penganugerahan tokoh yang terpilih untuk diraikan.
Soalnya apakah semangat tahun hijrah yang penting ini hanya setakat sambutan memperingatinya sahaja. Pada hakikatnya, orang Islam khususnya orang melayu di negeri(a) ini tetap seperti dahulu. Orang Melayu bukan berubah kepada sesuatu yang baik. Lihat sahaja masalah-masalah yang menimpa orang Melayu semakin menakutkan. Apa sahaja gejala yang negetif mesti dihubungkan dengan orang Melayu yang sudah semestinya Islam itu. Penagihan dadah di kalangan remaja Melayu tidak pernah berkurang. Gejala sosial di kalangan remaja Melayu juga teruk. Angka(ra) rasuah juga tidak pernah habis-habis. Sebut sahaja apa yang tidak ada dalam kamus perlakuan sumbang orang Melayu. Orang Melayu perogol, orang Melayu peragut, orang Melayu rasuah, orang Melayu fitnah Melayu, orang Melayu jual Melayu. Macam-macam lagilah Melayu. Melayu juara segala perbuatan yang tidak elok. Sedangkan Melayu amat berbangga dengan agama Islam. Jangan sebut tentang agama, seperti penghinaan terhadap kesucian masjid. Orang melayu cepat melenting meskipun mereka sendiri tidak tahu apa yang harus mereka marah. Mereka sendiri selama ini tidak hirau masjid. Kalau solat jemaah di masjid hanya seminggu sekali, iaitu pada hari jumaat sahaja. Mereka sendiri tidak tahu apakah maksud ‘kesucian’ itu. Kalau sekadar marah-marah apabila orang bukan Islam masuk masjid kerana mencemar masjid, tetapi mereka sendiri selama ini tidak pernah mengimarahkan masjid. Adakah masjid hanya sebagai tempat beribadah sahaja. Kalau itulah peranan masjid, samalah dengan tempat-tempat beribadat agama lain. Sesungguhnya ‘masjid’ lebih daripada itu. Bukan hanya sebagai tempat ibadah sahaja. Masjid juga sebagai pusat kepada semua kegiatan kehidupan orang Islam. Masjid juga sebagai tempat bersilaturrahmi. Tempat untuk menuntut ilmu, tempat untuk bermesyuarat, tempat kegiatan budaya. Sudah tentu budaya dalam Islam adalah budaya yang tidak sama seperti yang kita fahami sekarang ini.
Jadi sempena tahun hijrah kali ini eloklah kita sama-sama melihat kembali peranan masjid di kalangan kita orang Melayu. Jadikanlah masjid pusat semua kegiatan kita.

Tidak ada komentar: