Minggu, 05 Februari 2012

Tentang Sikap.

Sikap memalapetakan masalah sering berlaku dalam kalangan orang Melayu. Biasanya masalah itu kecil sahaja, tetapi dijadikan ‘malapetaka’ kerana merasakannya menyentuh tentang sensetiviti Islam dan Melayu khususnya. Misalnya bila seseorang tokoh bercakap tentang yahudi, jangan ada kata-kata yang bermaksud untuk berbaik sangka kerana mereka juga manusia, akan terus menjadi ‘malapetaka’ dikecam dengan hebat. Semuanya akan berbalik kepada Yahudi yang benar-benar dilaknat dalam al-Quran. Bila tentang hal ini banyak pula yang merujuk kepada al-Quran. Masing-masing seolah-olah menjadikan al-Quran rujukan harian mereka, tetapi dalam bab-bab amalan, akidah, iman dan hukum mereka sering terlupa, malah ada yang menyatakan ‘tidak sesuai’ dengan zaman ini. Seperti hukum hudud. Ada yang sampai kepada menyatakan hukum tersebut hanyalah sebahagian kecil dalam perundangan Islam. Kita sebagai umat Islam perlu menumpukan sesuatu yang lebih bersar dan mencabar seperti bagaimana hendak memajukan umat Islam. Begitulah kata mereka, sehingga ada yang menyatakan jika oorang Islam dikenakan hukum hudud seperti potong tangan untuk kes mencuri, bagaimanakah mereka survive dalam hidup mereka kelak, kerana mereka perlukan tangan untuk bekerja.

Mengukur sikap dengan kata-kata sering menjadikan kita lupa siapa kita. Sikap syukur misalnya sering dirujuk kepada pemberian kerajaan kepada rakyatnya. Rakyat tidak tahu bersyukur kerana segala kemudahan yang diberi oleh kerajaan, segala kemewahan yang kita kecapi, segala keamanan yang kita nikmati adalah atas usaha kerajaan. Oleh itu tidak seharusnya rakyat tidak berterima kasih atau bersyukur. Bersyukur harus diterjemahkan dalam pilihan raya, iaitu dengan memberi sokongan kepada calon parti yang memerintah. Inilah sikap yang salah yang sering menjadikan kita serba salah. Kenapa rakyat sahaja yang mesti berterima kasih kepada kerajaan, iaitu parti yang memerintah. Kenapa kerajaan pula tidak berterima kasih kepada rakyat yang selama ini menyokong mereka. Selama berpuluh tahun tentunya. Seharusnya kerajaan yang memerintah tahu bagaimana hendak bersyukur.

Memang kita seharusnya bersyukur. Bersyukur bermakna kita akan lebih patuh kepada perintah Allah, dan terus memperhebatkan amal dan menjaga iman. Itulah tanda keksyukuran kita sebagai hamba Allah. Banyak nikmat yang Allah berikan, sudah tentu kita tidak akan dapat membalasnya kalau hanya dengan ibadah kita yang seciput itu.

Tidak ada komentar: