Rabu, 04 Juni 2008

Naik Minyak, Minyak Naik

Semasa pulang dari pejabat aku mendengar berita dari Radio ‘Segalanya di Sini Mengamit Memori’ menyatakan harga minyak naik mulai esok. Ketika melalui stesen minyak kelihatan kereta beratur untuk mengisi minyak bagi menikmati harga lama. Inilah peluang terakhir, tentu nak isi penuh-penuh. Selepas jam 12 malam nanti harganya sudah lain.

Lalu hari ini heboh (bukan jom heboh) orang bercakap tentang ‘minyak’. Begitulah pengaruh minyak kepada manusia. Biasanya kalau dihubungkan dengan gajah yang ‘naik minyak’ tentu berbahaya, nampaknya ‘kereta’ atau kenderaan yang dihubungkan dengan ‘minyak’ juga akan mendatangkan bahaya kepada kita manusia. Kerana ‘minyak’lah punca segalanya. Kenaikan minyak sebanyak 40% adalah satu kenaikan yang paling tinggi dalam sejarah kenaikan harga minyak di Malaysia. Kesannya kepada kehidupan seharian pun akan jelas terasa. Harga barang harian akan turut naik dengan kenaikan harga minyak. Biasanya begitu. Entahlah kalau kali ini berlaku sebaliknya.

Hendak tak hendak kita harus menerimanya. Kita tidak ada pilihan lain. Oleh itu dari sekarang kita haruslah berhemat dengan segala bentuk perbelanjaan. Aku boleh berhemat untuk lain-lain, seperti melupakan langsung untuk melancong, untuk membeli barang-barang keperluan hiburan dan kemewahan seperti alat perabot dan hiasan rumah, tapi aku tidak mampu menahan diriku untuk membeli buku. Tahun lepas aku menghabiskan lebih dua ribu untuk membeli buku dan majalah sahaja. Kebetulan harga buku sekarang juga sudah mahal. Tidak ada lagi buku yang dijual kurang daripada sepuluh ringgit. Nampaknya dengan keadaan sekarang aku perlu berjimat juga. Cuba berjimat segala-galanya.

Tidak ada komentar: